TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Türkiye Dış Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat ve İthalat Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Mart Döneminde İhracat ve İthalat Rakamları

Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolara ulaştı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,3 artarak 21 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1,4 artarak 23 milyar 153 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi yüzde 2,3 artışla 44 milyar 670 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92,9 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkan Diğer Veriler

Toplam dış ticaret açığı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,5’e yükseldi. Ancak ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 11,0 artarak 22 milyar 488 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 olarak gerçekleşti.

Mart ayında imalat sanayi ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 94,0 oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 3,7; madencilik ve taşocakçılığı yüzde 1,7 pay aldı. İthalatta mart ayında ara mallarının payı yüzde 68,1; sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

Ülkelere Göre İhracat ve İthalat Verileri

Mart ayında Almanya 1 milyar 858 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplamın yüzde 29,9’unu oluşturdu. İthalatta ise mart ayında Çin en çok ithalat yapılan ülke oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre mart ayında ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 arttı. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yükselirken, özel ticaret sistemiyle değerlendirildiğinde dış ticaret açığı artış gösterdi.

Related Posts

Türkiye’den Google’a rekor ceza

Rekabet Kurulu Google’a ceza kesti. Kurul, Google’a yükümlülüklere aykırılıktan 355,1 milyon TL ceza verdi.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, şap hastalığının yeni serotipine karşı geliştirilen aşı üretimine başlandığı belirtilerek, “Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1’e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir