TÜİK açıkladı: İhracat ithalatı karşılamıyor!

Türkiye Dış Ticaret Verileri Açıklandı: İhracat ve İthalat Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında hazırlanan geçici dış ticaret verilerine göre, 2025 yılı Mart ayında Türkiye’nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 artarak 23 milyar 415 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 2,2 artarak 30 milyar 610 milyon dolara ulaştı.

Ocak-Mart Döneminde İhracat ve İthalat Rakamları

Ocak-Mart döneminde Türkiye’nin ihracatı yüzde 2,5 artışla 65 milyar 323 milyon dolara çıkarken, ithalat yüzde 4,5 artarak 87 milyar 811 milyon dolara ulaştı.

Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç tutulduğunda, mart ayında Türkiye’nin ihracatı yüzde 3,3 artarak 21 milyar 516 milyon dolara yükseldi. İthalat ise yüzde 1,4 artarak 23 milyar 153 milyon dolara ulaştı. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1 milyar 637 milyon dolar olarak gerçekleşirken, dış ticaret hacmi yüzde 2,3 artışla 44 milyar 670 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 92,9 olarak gerçekleşti.

Öne Çıkan Diğer Veriler

Toplam dış ticaret açığı mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak 7 milyar 196 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 76,5’e yükseldi. Ancak ocak-mart döneminde dış ticaret açığı yüzde 11,0 artarak 22 milyar 488 milyon dolara ulaştı. Bu dönemde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 74,4 olarak gerçekleşti.

Mart ayında imalat sanayi ihracatının toplam ihracattaki payı yüzde 94,0 oldu. Tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 3,7; madencilik ve taşocakçılığı yüzde 1,7 pay aldı. İthalatta mart ayında ara mallarının payı yüzde 68,1; sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 17,0 oldu.

Ülkelere Göre İhracat ve İthalat Verileri

Mart ayında Almanya 1 milyar 858 milyon dolarlık ihracatla Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı oldu. Bu beş ülkeye yapılan ihracat toplamın yüzde 29,9’unu oluşturdu. İthalatta ise mart ayında Çin en çok ithalat yapılan ülke oldu.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilere göre mart ayında ihracat yüzde 5,5, ithalat yüzde 3,5 arttı. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payı yükselirken, özel ticaret sistemiyle değerlendirildiğinde dış ticaret açığı artış gösterdi.

Related Posts

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Aktif büyüklüğü 3.5 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Garanti Bankası A.Ş. 31 Mart 2025 tarihli finansal tablolarını açıkladı. Banka’nın konsolide finansal tablolarına göre, yılın ilk 3 ayında net kârı 25 milyar 398 milyon 699 bin TL oldu. Aktif büyüklüğü 3 trilyon 498 milyar 288 milyon 811 bin TL seviyesinde gerçekleşirken, ekonomiye nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla sağladığı destek ise 2 trilyon 602 milyar 582 milyon 394 bin TL oldu.

Yem sanayicilerinden mısırda yeni tarife kontenjanı talebi

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, “Acilen mısırda yeniden bir tarife kontenjanı açılmasına ve mümkünse gümrüksüz getirilmesi için bir plan yapılmasına ihtiyaç duyuluyor.” dedi.

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 29 Nisan 2025

Küresel piyasalarda ticaret politikalarına ilişkin belirsizlikler devam ederken, Avrupa borsaları İngiltere hariç pozitif seyrediyor.

Ev hayali kabusa döndü: Deprem sonrası ev sahipleri zam üstüne zam yaptı

İstanbul’da deprem sonrası kiralık konut fiyatları rekor seviyelere tırmandı. Özellikle 0-4 yaş arası yeni konutlarda kira bedelleri, bazı ilçelerde 134 bin TL’yi aştı.

Bankacılık Endeksi’nde düşüş yüzde 3’ü geçti: Akbank’ta işlemler durduruldu

Bankacılık endeksinde kayıplar derinleşti. Akbank, Yapı Kredi ve İş Bankası hisselerinde sert düşüşler yaşanırken, Akbank paylarında işlemler geçici süreyle durduruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir