Ahi Evran Üniversitesi Kazı Başkanı Elif Baştürk: Geç Tunç Çağı’na Ait Buluntular Günlük Hayata Işık Tutuyor
Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve katkılarıyla yürütülen kazı çalışmaları kapsamında Tanır Mahallesi’nde bulunan Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyeleri başkanlığında gerçekleştirilen çalışmalarda, 2021 yılında başlatılan projenin meyveleri toplanmaya başlandı. Bu yılın kazı sezonunda Geç Tunç Çağı olarak da bilinen Hitit Dönemi’ne ait kalıntılar gün yüzüne çıkarıldı.
Kazı çalışmalarının bu sezonunda, silo olarak değerlendirilen ve taşlarla örülü bir depolama odası keşfedildi. Bu keşif, geçmişe ışık tutacak önemli veriler sağlayabilir.
Yazılı Kaynaklara Ulaşma Heyecanı
Kazı Başkanı Doç. Dr. Elif Baştürk, 2025 yılı kazı sezonuna heyecanla başladıklarını belirterek, elde ettikleri buluntuların Geç Tunç Çağı’na ait olduğunu ve tadilat evresini de içerdiğini açıkladı. Baştürk, “Aynı zamanda Assur Ticaret Kolonileri Dönemi’ne ait buluntuların beklendiğini ve bu dönemin yazılı kaynaklar ile karakterize edildiğini belirtmek isterim. Ayrıca, bölgenin ticaret kolonileri güzergahı üzerinde olması ve Afşin-Elbistan bölgesinin stratejik öneme sahip olması sebebiyle bizim için ayrı bir önemi var” dedi.
Geçen yıl yapılan kazılarda “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Geç Tunç Çağı’na ait bir sayı tableti bulduklarını hatırlatan Baştürk, kazıların devam ettiğini ve yeni buluntular elde etmeyi umut ettiklerini dile getirdi.
Farklı Dönemlere Ait Buluntular
Baştürk, geçmiş yıllarda Roma Dönemi’ne ait bir bazilika yapısının keşfedildiğini ve Pers-Ahameniş Dönemi’ne ait idari kompleksin tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, Orta Demir Çağı ile Geç Tunç Çağı arasındaki geçiş evrelerine ait kalıntıların da gün yüzüne çıkarılmaya başlandığını ifade etti.
Kazı çalışmaları sonucunda tarihlendirilen 9 ana tabaka bulunduğunu ve her tabakanın farklı alt evrelere sahip olduğunun tespit edildiğini belirten Baştürk, Tanır Mahallesi’nde yapılan çalışmaların geçmişe ışık tutacak önemli veriler sağladığını vurguladı.