Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

Dünya Astım Günü: Uzm. Dr. Didem Özkan Astım Hakkında Bilgi Verdi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, Dünya Astım Günü’nde astım hakkında önemli bilgiler paylaştı. Astımın, hava yollarında iltihaplanma ve daralma ile karakterize kronik bir hastalık olduğunu belirten Uzm. Dr. Özkan, bu durumun kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Genetik ve Çevresel Faktörlerin Etkisi

Astımın genetik ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluştuğunu vurgulayan Uzm. Dr. Özkan, astım gelişimine neden olan faktörleri şöyle sıraladı: Genetik yatkınlık, alerjenler, sigara dumanı maruziyeti, solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, mesleki maruziyet, obezite, aşırı egzersiz, stres, soğuk hava, gastroözofageal reflü.

Kadınlar Daha Risk Altında

Astımın her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, kadınların ve kız çocuklarının daha fazla risk altında olduğunu belirtti. Dünya genelinde yaklaşık 300 milyon, Türkiye’de ise 3-4 milyon astımlı hasta olduğu tahmin ediliyor.

Bahar ve Yaz Aylarında Daha Sık Görülür

Bahar ve yaz aylarında pek çok tetikleyici alerjene maruz kalındığından astım şikayetlerinde artış görüldüğünü belirten Uzm. Dr. Özkan, ayrıca kış aylarında bakteriyel ve viral enfeksiyonların astım ataklarını tetikleyebileceğini söyledi.

Nefes Darlığı ve Diğer Belirtiler

Uzm. Dr. Özkan, astım belirtilerini şu şekilde sıraladı: Nefes darlığı, eforla gelişen öksürük, gece öksürük atakları, hırıltılı solunum, göğüs sıkışması, ıslık sesi duyulması, baş dönmesi, konuşmada zorluk.

Tanı ve Tedavi

Tanı sürecinde genel muayene ve solunum fonksiyon testlerinin önemine değinen Uzm. Dr. Özkan, tedavinin hastanın astım ağırlığına göre değiştiğini belirtti. İlaç tedavisi seçenekleri arasında kontrol edici ilaçlar, inhaler kortikosteroidler, uzun etkili beta agonistler, alerji tedavileri ve biyolojik tedaviler bulunuyor.

Korunma Yolları ve Öneriler

Astımdan korunma yollarına dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan, evde bulunan alerjen maruziyetinin azaltılmasının önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, düzenli spor yapmak, solunum egzersizleri yapmak, sağlıklı beslenmek ve belirli besinleri tüketmek astıma iyi gelebileceğini belirtti.

Related Posts

Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir: Nasıl önlem alınmalı?

Özellikle son yıllarda vaka sayısında artış gözlenen, ani kardiyak ölüm, yaygın bilinen adıyla ani kalp ölümü durumunun çoğu zaman hiçbir belirti vermeden gerçekleştiğine işaret eden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, özellikle risk grubundaki kişilerde kalp damar sağlığını ayrıntılı şekilde değerlendirmek için koroner tomografik anjiyografinin önemli bir seçenek olduğunu ifade etti.

Maydanoz-Limon Kürü Tehlike Saçıyor!

Maydanoz-Limon Kürü sağlığımıza zararlı mı ? Uzmanlar, maydanoz ve limon kürünün özellikle kalp sağlığı hastaları üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bildirdi.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Birçok kişi farkında olmadan 240 kalorili bu meyve yüzünden kilo alıyor!

Sağlıklı beslenme trendlerinin vazgeçilmezlerinden biri olan avokado, lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile dikkat çekiyor. Ancak bu popüler meyve, içerdiği yüksek kalorilerle farkında olmadan kilo alımına yol açabilir. İşte avokado dışında farkında olmadan kilo aldıran besinler…

Koku kaybı, kabızlık ve uykuda konuşmaya dikkat… Bunlar ilk belirtiler olabilir!

Parkinson hastalığı erken evrede koku duyusunda azalma, kabızlık ve uykuda konuşma gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Nöroloji Uzmanı Yüksel Dede, erken teşhisin yaşam kalitesini artırmada kritik rol oynadığını vurguladı. Türkiye’deki Parkinson hasta sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Her şey ultrasonla başladı! Anne karnında kurtuluş: Bu bebekler 2 kez doğuyor

Hamileliği sorunsuz ilerliyordu, ta ki bir ultrasonla hiç beklemediği o haberi alana kadar. Önünde iki seçenek vardı: Ya gebelik sonlandırılacak ya da bebek doğduktan sonra ağır ameliyatlarla mücadele edecekti. Ancak yolu tam da o sırada Prof. Dr. Esra Esim Büyükbayrak ile kesişti. Hem anne hem de bebek, aynı anda ameliyat edilerek hayata işte böyle tutundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir