Tütün mamullerinin üretim ve ticaretine ilişkin düzenleme

Tütün Mamulleri Üretim ve Ticaretine Yönelik Yönetmelikte Değişiklik Yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, “Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”i Resmi Gazete’de yayımladı. Yapılan düzenlemelerle kayıt dışı üretim ve ticaretin önlenmesi amaçlandı.

Yenilikler arasında, “Ürün İzleme Sistemi” kapsamının genişletilmesi de bulunuyor. Artık makine çalışma testinde, ürün denemelerinde ve deneme üretimlerinde test bandrollerinin kullanılması zorunlu hale geldi. Üretim tarihi ve kodlama bilgilerinin birim paketler üzerine basılması ve bandrol aktivasyon tarihi uyumu da şartlar arasına eklendi.

Tütün ithali yalnızca tütün mamulleri üreten firmalar ve tütün işleme tesisine sahip olanlar tarafından gerçekleştirilebilecek.

İhracat yapılacak tütün mamullerinde, yurt içinde sunulan mamulat çeşitlerine ait birim paket ve grupman ambalajlarının kullanımına izin verilmeyecek.

Faaliyeti Sonlandırılan Üretim Tesisleri

Düzenleme ile faaliyeti sonlandırılan üretim tesislerindeki makineler, ham maddeler, ürünler ve bandroller için belirlenen işlemler yürürlüğe konuldu. Tesisin devralan tarafından teminat alınarak, her iki tarafın da idari para cezası ve vergi borcu olmadığını belgelemesi gerekiyor.

Vergi ve SGK borçlarını yapılandıran firmaların tesis devri sırasında, yapılandırma kapsamındaki borçların tamamının ödenmiş olması şartı getirildi. Ürünlerin piyasaya sunulabilmesi için uygunluk belgesinin düzenlenmesinde revize edilen başvuru ve izin koşulları ile, ürünlerin devredilen tesisin mevcut sahibi dışındaki başka bir kişiye devrine izin verilmemektedir.

Aynı marka altında satışa sunulan mamulat çeşitleri, aynı kategoride yalnızca bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sürülebilecek. Şark tipi tütün ve tütün tozu ithalatına izin verilmeyecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir