Tokat Milletvekili Kadim Durmaz’dan çiftçiye destek çağrısı: 2025 sulama bedellerinde indirim uygulansın

Tokat’ta Meyve-Sebze Üreticileri Afetlerden Zarar Görüyor

Fatih Karaman/ Tokat /Yeniçağ

Ülkemizde 2025 yılında meydana gelen dolu ve don olayları, özellikle nisan ve mayıs aylarındaki doğal afetler, üreticilere büyük kayıplar yaşattı. Bu afetler, özellikle meyve-sebze üretimi başta olmak üzere birçok üründe %100’lük kayıplara neden olurken, çiftçiler geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kaldılar.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 2023 yılında çiftçilere sulama bedellerinde %50 indirim sağlayan bir Cumhurbaşkanı Kararı olduğunu hatırlattı ve benzer bir uygulamanın zarar gören üreticiler için de acilen hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

“Afetler Üreticilerimizin Emeklerini Yok Ediyor”

Kadim Durmaz, yaşanan afetlerin sadece ürünleri değil, aynı zamanda gelecek sezon için üretim planlarını da altüst ettiğini belirterek şunları söyledi:

“Tokat’ta, emek vererek yetiştirilen ürünler bir anda yok oluyor. Dolu ve don gibi afetler her yıl tarım sektörünü daha fazla tehdit eder hale geliyor. Bu koşullar altında, üreticilere suyu tam bedelden satmak, mağduriyeti daha da artırır.”

“2023’teki Karar 2025’te de Geçerli Olmalı”

25 Nisan 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar” sayesinde sulama bedellerinde %50 indirim sağlanmıştı. Durmaz, benzer bir uygulamanın 2025 yılında da afetzedeler için acilen hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumlardan, zarar tespit çalışmaları tamamlanan üreticilere destek sağlanması için adımlar atılmasını beklediklerini belirten Durmaz, şunları ekledi:

“Tarım Kanunu’nun 19. maddesi, devletin doğal afetlerden etkilenen üreticileri korumasını bir görev olarak tanımlar. Bu çerçevede, üreticilerin sulama bedelinde indirim hakkından yararlanması sağlanmalıdır.”

“Üreticiler Sahipsiz Bırakılmamalı”

Kadim Durmaz, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Tarımsal üretimin devamlılığı, sadece çiftçilerin değil, ülke ekonomisinin ve gıda güvenliğinin de teminatıdır. Bu nedenle, afet zamanlarında üreticilerimizin yanında olunmalıdır. Çiftçiler sahipsiz bırakılmamalı, alın terleri desteklenmelidir. Biz de üreticilerimizin haklı taleplerini her fırsatta dile getirmeye devam edeceğiz.”

Son günlerde özellikle dün Tokat ilinde meydana gelen dolu felaketi nedeniyle zarar gören çiftçilere geçmiş olsun dileklerini ileten Durmaz’ın açıklamalarının ardından, gözler Tarım ve Orman Bakanlığı ile DSİ’nın atacağı adımlara çevrildi.

Related Posts

ABD’de enflasyon nisan ayında beklentilerin altında geldi

ABD’de enflasyon nisan ayında beklentilerin altında geldi

ABD ile Çin ticaret anlaşmasını duyurdu

ABD ile Çinli yetkililer arasında İsviçre’de yapılan ticaret görüşmelerinin ardından Beyaz Saray internet sayfasında, “ABD, Cenevre’de Çin ticaret anlaşmasını açıkladı” başlıklı bir açıklama paylaştı. ABD ile Çin arasında son dönemde tırmanan ticaret …

Dolandırıcıları yakalamak için yeni yöntem. Chrome artık Gemini Nano kullanacak

Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan internet dolandırıcılığı için yeni önlemler gelmeye devam ediyor. Chrome artık dolandırıcılıkları yakalamak için Gemini Nano’yu kullanacak. Peki Gemini Nano nedir? 

Türkiye’nin 40 yıllık ünlü çay markası satışa çıkarıldı

Dünyanın önde gelen kahve ve çay şirketlerinden biri olan Jde Peet’s, Türkiye operasyonlarını yeniden yapılandırma kararı alarak çay birimi Of Çay’ı elden çıkarma sürecini başlattı. 1985 yılında Rize’nin Of ilçesinde kurulan ve 2019’da Jde Peet’s …

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir