Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

Rusya-Ukrayna Savaşının Enerji ve Tarım Sektörüne Etkisi

Rusya ve Ukrayna arasındaki üç yıllık savaş, enerji sektöründe ve tarımda kritik etkilere yol açtı. Kovid-19 salgını sonrasında tedarik zincirlerinin kırılganlığı tekrar gündeme gelirken, ülkelerin enerji kaynaklarına olan bağımlılıkları tartışma konusu oldu.

Savaş öncesi küresel petrol üretiminin %14’ünü, doğal gaz üretiminin ise %9’unu sağlayan Rusya, savaş sonrası yaşanan yaptırımlarla enerji ihracatını ciddi şekilde etkilendi.

AB’nin en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya, savaş öncesinde AB pazarındaki payını %40’a kadar yükseltmişti. Ancak savaş sonrası ABD ve Katar gibi LNG tedarikçilerine kayan Rusya, geçen yıl AB’ye sadece 15 milyar metreküp doğal gaz sevk edebildi.

Kuzey Akım 1, Kuzey Akım 2 ve Yamal-Avrupa gibi ana boru hatları atıl duruma gelirken, Ukrayna üzerinden yapılan doğal gaz sevkiyatı durduruldu.

Türk Akımı ise şu anda Rus gazının Avrupa’ya taşınmasında önemli bir rol oynamaktadır. ABD’nin LNG tedarikini artırmasıyla beraber, Rusya Çin gibi Asya ülkelerine doğal gaz tedarikine odaklanıyor.

Rusya’nın tarım alanındaki gücü de savaştan etkilendi. Rusya ve Ukrayna, küresel tahıl üretiminin büyük bir kısmını sağlarken, savaş bu dengeyi bozdu.

Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı durma noktasına gelirken, Türkiye’nin arabuluculuğu ile Karadeniz Tahıl Girişimi hayata geçirilerek deniz yolu ihracatı tekrar başlatıldı.

Hava taşımacılığı ve lojistik de savaşın etkisi altında. Ukrayna ve AB’nin hava sahalarını kapatarak uluslararası uçuşları etkilemesiyle, hava yolunda %5 ila %10’luk bir azalma yaşandığı tahmin ediliyor.

Rusya’nın tankerlerine yönelik yaptırımlar lojistik sektörünü etkilerken, “gölge filo” adı verilen gizlenebilen tankerlerin kullanımının arttığı iddia ediliyor.

Related Posts

Bugünden itibaren her binada zorunlu oldu

Yeni yapılacak konutların enerji performansına ilişkin kriterlerde köklü değişiklikler içeren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ndeki yenilikler, bugün itibarıyla ruhsat alacak tüm binalar için geçerli olacak.

CHP’li Gürer: Konkordato ilan sayısı yılın 5 ayında 2 bin 235’e yükseldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son günlerde görülen büyük firmaların konkordato ilanları hakkında “Konkordato ilanları ve borçlardaki artış, iktidarın ekonomik politikalarının yetersizliğini gözler önüne seriyor” dedi.

Spot piyasada elektrik fiyatları

Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 3 bin 400 lira, en düşük 42 kuruş olarak belirlendi.

Kapalıçarşı’da han tedirginliği

Çarşıdaki esnaf piyasadaki durgunluktan şikayetçi hanlardaki dükkanlar ise kapış kapış gidiyor… Esnaf, “Biz dükkanı zor döndürürken, arka taraftaki hanları dolduran yabancı uyrukluların yüklü para transferi yaptığını duyuyoruz” dedi.

Ifo: Alman otomotiv sektöründeki güven zayıf kalmaya devam ediyor

Alman otomotiv endüstrisinin uzun süredir yaşadığı durgunluktan, küresel ticarette belirsizliğin artmasıyla çıkamadığı bildirildi.

‘İstanbullular kanal imarlarına itiraz etsin’

İktidar, Kanal İstanbul bölgesinde yeni imar planları ile bölgeyi yapılaşmaya açmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir