Meclis Komisyonu, ‘Terörsüz Türkiye’ hedefine yönelik çalışmalar için kurulmak üzere gün sayıyor.
Haziran ayı sonundaki toplantıda, her parti tarafından Meclis Başkanlığı ile iletişimde olacak bir temsilcinin atanması ve komisyonun usul esaslarının belirlenmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, parti gruplarından gelen yazılı öneriler de Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a iletilmişti.
MUHALEFETTEN “MÜZAKERE İŞLETİLMİYOR” TEPKİSİ
T24’ten Ceren Bayar’ın haberine göre, Kurtulmuş’un parti gruplarına komisyona üye bildirmeleri için çağrıda bulunduğu ancak muhalefet partilerinin, özellikle CHP’nin tartışmalı süreçleri eleştirdiği ortaya çıktı. Bu nedenle üye bildirimi süreci askıya alındı ve yeni bir değerlendirme toplantısı yapılması kararlaştırıldı.
Cuma günkü toplantıda komisyonun yapısı ve odaklanacağı konular netleşecek. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de bilgilendirilmesi bekleniyor.
KOMİSYONUN YAPISI, İŞLEYİŞİ VE YETKİLERİ
Komisyonun, Meclis içtüzüğüne değil, doğrudan Meclis Başkanlığı kararıyla kurulacağı belirtildi.
35 ila 40 üyeden oluşması planlanan komisyonda temsil oranları Meclis’teki sandalye dağılımına göre belirlenecek. Kararlar nitelikli çoğunlukla alınacak.
Komisyon; yasa önerileri sunabilecek, uzmanları ve devlet görevlilerini dinleyebilecek, toplumsal bilgilendirme çalışmaları yapabilecek.
Ancak bu adımlar için Genel Kurul’da okunup oylanması gerekiyor. Bu oylamanın yaz tatiline girmeden gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
KOMİSYONUN İSMİ: HER PARTİDEN FARKLI ÖNERİ
AKP: Terörsüz Türkiye Komisyonu
CHP: Terörsüz Demokratik Türkiye Komisyonu
DEM Parti: Barış ve Demokratik Toplum Komisyonu
MHP: Milli Birlik ve Dayanışma Komisyonu
Komisyonun resmi adının belirlenmesi bekleniyor.
GERİ DÖNÜŞ YASASI DEM’İN ÖNCELİĞİ
Geri Dönüş Yasası, silah bırakma kararının ardından ele alınacak başlıklardan biri. Bu süreçte DEM Parti’nin sunacağı öneriler arasında.
“YAZ BOYU KAMUOYU ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLECEK”
AKP kanadı, yaz boyunca topluma süreç hakkında bilgi vermek için saha çalışmaları yapılacağını belirtiyor. Komisyonun ilk aşamada bilgilendirme ve dinleme süreci yürüteceği vurgulanıyor.
KOMİSYON ÜYELİKLERİNDE DİKKAT ÇEKEN İSİMLER
CHP: Yunus Emre, Sezgin Tanrıkulu, Okan Konuralp
DEM Parti: Saruhan Oluç, Mehmet Tiryaki
Yeni Yol (eski DEVA): Mehmet Emin Ekmen
Komisyonun çalışmalarının kamuoyunda geniş yankı uyandırması bekleniyor.