İzmir’de kumpirle gelen ölüm korkuttu; Salmonella riskine dikkat!
İzmir Buca’da 60 Yaşındaki Servet Polat, Kumpir Zehirlenmesi Sonucunda Hayatını Kaybetti
İzmir Buca’da kızı ve torunu ile yediği kumpirden zehirlenerek hastaneye kaldırılan 60 yaşındaki Servet Polat’ın taburcu olduktan iki gün sonra hayatını kaybetmesi, salmonella bakterisi endişesini büyüttü. Gıda mühendisleri, bu bakterinin bulaşma yolları ve kapıldıktan sonraki belirtileri hakkında uyarıyor.
Gıda Mühendisi Ebru Akdağ: Salmonella Her Tür Hayvansal Gıdadan İnsana Bulaşabilir
Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’a konuşan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, salmonella bakterisini açıklarken, “Her tür hayvansal gıdadan insana, enfekte bireyden diğerlerine bulaşabiliyor!” diyor.
En çok hangi gıdalarda görüldüğü sorusuna Akdağ, “En çok kanatlı etleri ve yumurta ilk sırada. Ancak kırmızı et ve ürünleri, süt, krema, dondurma ile kabuklu deniz ürünleri gibi ürünlerden kaynaklanan enfeksiyonlara da rastlanmakta.” şeklinde yanıtlıyor.
“Hayvansal gıda ile sebze ve meyveler için farklı mutfak araç gereçler kullanılmalı”
Ebru Akdağ, evde yapılan yemekler için ise şu uyarıda bulunuyor: “Özellikle tavuk, buzdolabında çözdürülmeli, suyu başka hiçbir gıdaya temas etmemelidir. Mesela evde çiğ süt, un ve yumurtadan yapılmış ürünlerin tadılması, bu ürünlere dokunduktan sonra ellerimizi yıkamadan başka bir gıda veya mutfak eşyasına dokunmak çok tehlikeli.”
Kimler risk altında ve ilk belirtileri neler?
Akdağ, “Salmonella bakterisine karşı kimler risk altında ve ilk belirtileri neler?” sorusunu da şöyle yanıtlıyor: “Genel olarak kusma, ishal, ateş ve ağrılar, karında kramplar şeklinde ortaya çıkar. Vücutta ciddi bir su kaybı olur. Çok ağır belirtiler yoksa fazlası sıvı tüketimi önemli. Ayrıca ishali engelleyecek ilaçlar da alınmamalı.”
Kızılcık Şerbeti kamera arkası: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu |