İşsizlik oranı açıklandı! İşte rakamlar

TÜİK, 2025 Yılı Birinci Çeyrek İşgücü İstatistikleri Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı birinci çeyreğine ilişkin İşgücü İstatistikleri’ni kamuoyuyla paylaştı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve üzeri yaş grubundaki kişilerde işsiz sayısı 2025 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla 183 bin kişi azalarak 2 milyon 884 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde işsizlik oranı da 0,4 puanlık azalışla yüzde 8,2 seviyesine geriledi. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,6, kadınlarda ise yüzde 11,2 olarak tahmin edildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İstihdam Oranı Yüzde 48,9

2025 yılı I. çeyreğinde istihdam edilenlerin sayısı bir önceki çeyreğe göre 266 bin kişi azalarak 32 milyon 389 bin kişiye düştü. İstihdam oranı ise 0,5 puanlık azalışla yüzde 48,9 olarak gerçekleşti. Bu oran, erkeklerde yüzde 66,3 iken kadınlarda yüzde 31,9 olarak kaydedildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İşgücüne Katılma Oranı Yüzde 53,3

2025 yılı I. çeyreğinde işgücü bir önceki çeyreğe göre 449 bin kişi azalarak 35 milyon 273 bin kişi olarak belirlendi. İşgücüne katılma oranı ise 0,8 puanlık azalışla yüzde 53,3 seviyesinde gerçekleşti. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 71,0 iken kadınlarda yüzde 36,0 olarak hesaplandı.

Genç Nüfusta Mevsim Etkisinden Arındırılmış İşsizlik Oranı Yüzde 15,0

15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,9 puanlık azalışla yüzde 15,0 olarak gerçekleşti. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 10,8, kadınlarda ise yüzde 22,7 olarak tahmin edildi.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış İstihdamın Yüzde 58,2’si Hizmet Sektöründe

2025 yılı I. çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında tarım sektöründe 171 bin kişi, sanayi sektöründe 61 bin kişi, hizmet sektöründe 37 bin kişi azalma yaşanırken inşaat sektöründe 3 bin kişi artış kaydedildi. İstihdam edilenlerin yüzde 14,3’ü tarım, yüzde 20,8’i sanayi, yüzde 6,6’sı inşaat, yüzde 58,2’si ise hizmet sektöründe yer aldı.

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Haftalık Ortalama Fiili Çalışma Süresi 43,5 Saat

2025 yılı I. çeyreğinde istihdam edilenlerin haftalık ortalama fiili çalışma süresi bir önceki çeyreğe göre 0,6 saat artarak 43,5 saat olarak kaydedildi, bu süre mevsim ve takvim etkilerinden arındırıldı.

Mevsim Etkisinden Arındırılmış Atil İşgücü Oranı Yüzde 28,5

Zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizleri içeren atıl işgücü oranı 2025 yılı I. çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla 0,4 puanlık artışla yüzde 28,5 olarak belirlendi. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 18,4 iken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 19,6 olarak hesaplandı.

Related Posts

Türkiye’den Google’a rekor ceza

Rekabet Kurulu Google’a ceza kesti. Kurul, Google’a yükümlülüklere aykırılıktan 355,1 milyon TL ceza verdi.

Merkez Bankası’nın rezervleri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervleri yaklaşık 10 milyar dolar arttı.

Şap hastalığının yeni serotipine karşı üretilen 6 milyon doz aşı sahaya sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanlığınca, şap hastalığının yeni serotipine karşı geliştirilen aşı üretimine başlandığı belirtilerek, “Bugüne kadar sahaya yeni serotip SAT1’e karşı üretilmiş, yaklaşık 6 milyon doz şap aşısı sevk edilmiştir. 20 Temmuz’a kadar 2,6 milyon doz aşı daha üretilip, sahadaki ekiplerimize gönderilecek.” ifadeleri kullanıldı.

Milyonlar borç batağında! Türk halkının kredi borcu ortaya çıktı

Zafer Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, ekonomik kriz nedeniyle kamu borçlarını ödeyemeyen milyonlarca vatandaş için kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi talep etti. Cenkci, vatandaşların zor durumda …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir