Hindistan ve Pakistan arasındaki çatışmalar, sivil havacılığı olumsuz etkiledi




Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan Çatışması Sivil Havacılığı Olumsuz Etkiliyor

Hint-Pakistan çatışması, 22 Nisan’da Cammu Keşmir’deki saldırıyla başladı ve 6 Mayıs’ta Pakistan’ın çeşitli bölgelerine füze fırlatmasıyla tırmandı. Bu çatışma, bölgeye yapılan uçuşları aksatarak ve güzergahı kullananların uçuş sürelerini uzatarak sivil havacılığı olumsuz etkiliyor.

22 Nisan’da Cammu Keşmir’in Pahalgam bölgesinde gerçekleşen saldırıda 26 kişi hayatını kaybetmiş, bu saldırıdan Pakistan hükümetini sorumlu tutan Hindistan, gerilimi tırmandırdı.

Pakistan’ın 24 Nisan’da Hindistan uçaklarına hava sahasını kapatmasının ardından Hindistan da kendi hava sahasında Pakistan’a ait uçuşları yasakladı.

Diğer taraftan, “Flight Radar 24” internet sitesinin verilerine göre, Hindistan’ın Pakistan’daki bazı bölgelere düzenlediği füze saldırısından sonra birçok uçuş iptal edildi. Örneğin, Hindistan’dan 7 Mayıs’ta havalanması planlanan 430 uçuş iptal edilirken, aynı gün Pakistan’dan kalkması beklenen uçuk seferlerinin de yüzde 17’si düzenlenmedi.

Hindistan merkezli Air India, mayıs sonuna kadar alınmış biletlerin parasını iade etme teklifi sunarken, SpiceJet Airlines şirketi de Cammu Keşmir bölgesindeki havalimanlarına uçuşların 10 Mayıs’a kadar askıya alındığını bildirdi.

Pakistan Sivil Havacılık Otoritesi ise üç havaalanındaki uçuş operasyonlarına ara verdiğini duyurdu.

Uzayan Uçuş Süreleri

“Flight Radar 24” sitesine göre, iptal edilen uçuşlar ve hava sahalarının kapanması, uluslararası seferlerde farklı rotalar kullanılmasına neden oldu ve uçuş sürelerini uzattı. Air India’nın Kuzey Amerika ve Orta Asya’ya uçuşları, Pakistan hava sahasını kullanamadığı için farklı rotalar izlemek zorunda kaldı ve uçuş süreleri uzadı.

Öte yandan, Hindistan çıkışlı olmayan bazı uçuşlar da Pakistan rotasını kullanmayı bıraktı. Örneğin, British Airways, Air France ve Swiss International Airlines gibi hava yolu firmaları, Pakistan hava sahasını artık kullanmıyor.

İptal edilen uçuşlar ve uzayan seferler, yakıt harcamalarını artırarak havayolu firmalarının maliyetlerini yükseltiyor ve milyonlarca dolar zarara neden olabileceği öngörülüyor.


Related Posts

Uçak kazasının detayları yok artık dedirtti! Yolcu pilotu uyarmış

Rize-Artvin Havalimanı’na iniş yapmaya çalışan bir sivil uçak, çarşamba günü dağlık arazide kaza kırıma uğradı. Kazada pilot Mehmet Demirci yaşamını yitirirken, yolcu Hicran Kaya mucizevi bir şekilde hayatta kaldı. Olay yerine ulaşan ekipler, sis, kar ve dolu altında saatler süren zorlu bir arama-kurtarma operasyonu yürüttü.

Gazze’de kritik gelişme! Ateşkes artık an meselesi

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, 2 yılın ardından ateşkes ile sona ereceği gündeme geldi. Hem ABD Başkanı Donald Trump’In hem de bölgeden gelen açıklamalar, ateşkes ihtimalinin artık çok yakın olduğunu gösterdi.

ABD’nin ateşkes önerisine Hamas’tan olumlu yanıt

ABD’nin ateşkes önerisine Hamas’tan olumlu yanıt

Tatilde fotoğraf çekmenin cezası 6 milyon TL

Dünyanın popüler turistik noktalarında masum bir fotoğraf, yüklü para cezalarına ve hatta hapis cezasına yol açabiliyor. İşte tatilde selfie çekerken dikkat edilmesi gereken ülkeler ve kurallar…

Aliağa Limanı’nda gemi yangını! Alevler geceyi aydınlattı

İzmir’de Aliağa Limanı’nda sökümü yapılan tanker gemisinde çıkan yangın karadan ve denizden müdahaleyle kontrol altına alındı.

Ormanlarımız yanıyor, paralar Azerilere gidiyor

Orman Genel Müdürlüğü, tüm eksikliklerine rağmen petrol zengini Azerbaycan’a ormancılık eğitim merkezi yapılması için iki yılda 390 milyon lira destek sağladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir