Haftada 150 dakika vakit harcamanız yeterli!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmad Huraıbat: Kalp Krizi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kalp krizi, tıbbi adıyla miyokard enfarktüsü, kalp kasının bir bölümünün kan akışıyla yeterince oksijen alamaması sonucu hasar görmesi ya da ölmesiyle sonuçlanan ciddi bir tıbbi acil durumdur. Kalp kası, sürekli oksijenle zenginleştirilmiş kana ihtiyaç duyar. Kalbe kan taşıyan koroner arterlerde oluşan ani bir tıkanıklık, kalp krizinin temel nedenidir. Bu tıkanıklık genellikle damar sertliği süreci sonucunda meydana gelir. Dr. Öğr. Üyesi Huraıbat, kalp krizinin risk faktörlerini açıklarken aterosklerozun kalp krizine yol açabileceğini vurguladı.

Risk Faktörleri ve Kalp Krizi

Kalp krizi, dünyada önde gelen ölüm nedenlerinden biri ve belirli risk faktörleri bir araya geldiğinde ortaya çıkar. Sigara ve tütün ürünleri kullanımı, hipertansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, fiziksel hareketsizlik, kötü beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi, kronik stres ve psikolojik faktörler kalp krizi riskini artırır. Ayrıca yaş, cinsiyet, aile öyküsü ve etnik köken gibi değiştirilemez risk faktörleri de kişinin kalp krizi olasılığını etkiler.

Kalp Krizi Belirtileri

Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Göğsün ortasında baskı hissi, sol kola ve diğer vücut bölgelerine yayılan ağrı, nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler kalp krizinin tipik belirtileridir. Ancak bazı durumlarda belirtiler kişide farklı şekilde ortaya çıkabilir ve belirsiz olabilir.

Kalp Krizinden Korunma Yolları

Kalp krizinden korunmak için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek önemlidir. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, sigara ve alkol tüketiminden kaçınma, kilo kontrolü sağlama, tansiyon, şeker ve kolesterol düzeylerini kontrol altında tutma, stres yönetimine dikkat etme kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca kalp dostu besinler tüketmek, omega-3 zengini balıklar, zeytinyağı, kuruyemişler, tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler kalp sağlığını destekleyebilir.

Resim Kaynağı

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Bu ikili herkesin favorisi! Nar ile tuzdan gelen lezzet patlaması, iyice temizliyor

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir