Dünyada milyar dolarlık şirket sayısı artıyor: Türkiye’nin sırası şaşırttı!

Dünya genelinde 1 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip halka açık şirketlerde ABD’nin en büyük paya sahip olduğu ortaya çıktı. Hindistan ve Asya-Pasifik bölgesinde, güçlü ekonomik büyüme, artan sermaye girişleri ve olumlu demografik dinamiklerle birlikte son yıllarda daha fazla büyük şirketin ortaya çıktığı kaydedildi.

DÜNYANIN MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETLERİ EN ÇOK ABD’DE

BestBrokers analizine göre dünya çapında 5,522 adet 1 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip halka açık şirket bulunuyor. Bu şirketlerin dağılımı ülkelere göre farklılık gösteriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) piyasa değeri 60.1 trilyon dolar olan borsanın küresel piyasa payı %49 seviyesinde. ABD, 1.873 adet 1 milyar doların üzerinde değere sahip şirkete ev sahipliği yaparak küresel toplamın üçte birinden fazlasını oluşturuyor. ABD’de her 1 milyon kişiye beş adet milyar dolarlık şirket düşmesi, ülkenin teknolojik altyapısı, risk sermayesi akışları ve ekonomik rekabetçiliğinden kaynaklanıyor.

JAPONYA, HİNDİSTAN VE ÇİN

Japonya, yaşlanan nüfusa rağmen 404 milyar dolarlık piyasa değeriyle ikinci sırayı aldı. Japonya’da yapılan reformlar, yabancı yatırımların ve birleşme faaliyetlerinin artmasına olanak tanıdı. Hindistan ise artan yatırımcı ilgisi ve altyapı yatırımlarıyla büyük şirket patlaması yaşıyor. Çin ise 216 şirketle altıncı sırada yer alıyor.

Asya-Pasifik bölgesi, Kuzey Amerika’dan sonra en fazla milyar dolarlık şirketin bulunduğu ikinci bölge konumunda ve küresel toplamın %30’unu oluşturuyor. Latin Amerika ve Afrika’nın payı ise sırasıyla %3 ve %1 seviyesinde bulunuyor.

100’ÜN ÜZERİNDE MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETE SAHİP ÜLKELER

Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya, Almanya, Fransa, İsviçre ve İsveç gibi ülkeler, 100’ün üzerinde milyar dolarlık şirkete ev sahipliği yapıyor.

TÜRKİYE NE DURUMDA?

Türkiye, 74 ülkenin yer aldığı listede 30. sırada bulunuyor. Türkiye’de 35 adet 1 milyar doların üzerinde değere sahip şirket faaliyet gösteriyor. Koç Holding, Türk Hava Yolları, Enka İnşaat, Garanti BBVA ve Aselsan gibi şirketler, halka açık şirketler arasında 10 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip.

Related Posts

OPEC’ten kritik rapor: Petrol üretimi düşüyor!

Petrol piyasasında üretim düşüşü dikkat çekiyor. Küresel büyüme beklentilerinin de aşağı çekilmesi, enerji sektöründeki kırılganlığı gözler önüne seriyor. OPEC’in son raporu, piyasalarda temkinli bir döneme işaret ediyor.

Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Politik riskler artıyor

Fitch Ratings, yayınladığı son raporunda Türk bankalarının net faiz marjlarında iyileşme olduğunu ancak siyasi belirsizlik ve yüksek TL faiz oranlarının refinansman risklerini artırabileceğini vurguladı. Kredi büyümesinde yavaşlama sürecek, bankacılık sektörü temkinli bir döneme giriyor.

Mevduat faiz oranları son dört ayın zirvesinde: 5 milyon TL’nin getirisi fırladı

Son haftalarda yükselişe geçen mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’na geçişi teşvik edici adımlar atmasıyla dikkat çekiyor. 2025 yılının ilk aylarında düşüş eğiliminde seyreden faizler, Mart ayında alınan yeni kararlarla hızlı bir artış gösterdi. Bugün itibarıyla, TL mevduat faiz oranları son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve bankalar arasındaki rekabet de daha cazip faiz oranlarına zemin hazırladı. 5 milyon TL’nin 6 ay vadeli mevduat faiz getirisi de fırladı…

Rusya-Ukrayna savaşı küresel ekonomideki dengeleri değiştirdi

Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2022’den bu yana devam eden savaş, küresel ekonomide tarımdan, turizm ve ulaşıma, enerjiden lojistiğe çok sayıda sektörde dengeleri değiştirdi.

Cari açık 4 milyar dolar oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Mart 2025’te cari işlemler hesabı 4 milyar 87 milyon dolar açık verdi.

ABD’de enflasyon nisan ayında beklentilerin altında geldi

ABD’de enflasyon nisan ayında beklentilerin altında geldi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir