AB, Meksika’yı “standart risk” ülkesi ilan etti

Meksika, Ormansızlaşma Yönetmeliği Nedeniyle Avrupa Pazarında Zorlu İhracat Düzenlemeleriyle Karşı Karşıya

Avrupa Birliği’nin ormansızlaşmadan arındırılmış ürünlere ilişkin yeni yönetmeliği, Meksika’yı 2025 yılı itibarıyla önemli ihracat düzenlemeleriyle karşı karşıya bırakıyor. AB, Meksika’yı “standart riskli ülke” olarak nitelendirerek, ülkenin Avrupa pazarına sunduğu ürünlerin ormansızlaşma içermediğini kanıtlamasını şart koşuyor.

Meksika Tarım, Ekonomi, Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, alınan önlemlerin ihracatın kesintiye uğramayacağı vurgulanırken, kahve, kakao, palm yağı, kauçuk ve odun gibi ürünler artık daha sıkı takip altında olacak.

ÜRÜN TAKİBİ ZORUNLU HALE GELİYOR

Yeni yönetmeliğe göre, 2025 ve 2026 yıllarında ihraç edilecek ürünlerin orijinlerinin detaylı bir şekilde belgelenmesi gerekecek. Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı (Sader), ormansızlaşmayla ilişkilendirilen sektörlerle yapacakları anlaşmalarla yüzde 100 sürdürülebilir üretim hedefini benimseyerek bu konuda adımlar atmış olacak.

Doğal koruma alanlarının zarar görmemesi ve orman arazilerinin tarım kullanımına dönüştürülmemesi gibi şartlar, yeni yönetmeliğin temel unsurları arasında yer alıyor.

AVRUPA İLE TEKNİK DİYALOG BAŞLATILDI

Meksikalı yetkililer, üretici ve ihracatçılarla yakın temas halinde olduklarını belirterek Avrupa Komisyonu ile teknik düzeyde bir diyalog başlattıklarını açıkladı. İş birliği ile uyum sağlayarak ihracatın kesintisiz devamını garanti altına almayı hedeflediklerini belirten yetkililer, Avrupa’daki temsilcilikler aracılığıyla düzenli bilgilendirme ve uyum raporları sunacaklarını ifade etti.

2024’TE AB’YE YAPILAN İHRACATIN BİLANÇOSU

Meksika Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracat şu şekilde gerçekleşti:

  • Kahve: 140 bin 514 dolar
  • Kakao: 95 bin 157 dolar
  • Palm yağı: 492 bin dolar
  • Kauçuk: 22 bin 339 dolar
  • Odun: 3 bin 606 dolar

Büyük işletmeler için yeni kurallar 30 Aralık 2025’te, küçük ölçekli firmalar içinse 30 Haziran 2026’da yürürlüğe girecek. Üretici firmaların bu tarihlere kadar sistemlerini AB standartlarına uyarlama sürecine girmesi bekleniyor.

Related Posts

Stalin heykeli Moskova metrosunda yolcuları yeniden selamlıyor

Stalin heykeli Moskova metrosunda yolcuları yeniden selamlıyor

Kulis: Erdoğan MKYK toplantısında kızarak hangi AKP’liyi uyardı?

Kulis: Erdoğan MKYK toplantısında kızarak hangi AKP’liyi uyardı?

Yunanistan’da su krizi büyüyor: OHAL ilan edildi

Yunanistan’ın Serres kentinde içme suyunda tehlikeli seviyede uranyum tespit edilmesi üzerine Serres, Lefkonas ve Kristos yerleşim birimlerinde olağanüstü hal ilan edildi.

11 ile sarı kodlu uyarı: Yarına dikkat!

İçişleri Bakanlığı, yarın beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle 11 kent için ‘sarı’ kodlu uyarı verildiğini duyurdu.

WSJ’den dikkat çeken iddia: Trump, Rusya’ya karşı yaptırımları artıracak

Wall Street Journal’in (WSJ) konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre Trump, Rusya’nın son birkaç günde Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırıların ardından Moskova’ya yaptırımları artırmayı planlıyor. Yetkililer, yaptırımların …

‘Aptal ikiz’ dediler, haber bülteni yazarak bir yılda 1,5 milyar lira kazandı

29 yaşındaki Daniella Pierson, üniversitedeyken bir yan iş olarak başlattığı The Newsette isimli bülteniyle, bir yıl içinde 40 milyon dolar (yaklaşık 1 milyar 500 milyon lira) gelir elde etti. Bugün, yatırım almanın imkansız olduğu düşünülen kadınlara destek olmak için CHASM adını verdiği yeni bir girişim başlattı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir