Alzheimer teşhisinde yeni dönem: İlk kan testine onay verildi

Fujirebio Diagnostics’ten Yeni Test, Alzheimer Hastalığının Erken Teşhisini Sağlıyor

Fujirebio Diagnostics tarafından geliştirilen test, kandaki iki özel proteinin oranını ölçerek Alzheimer hastalığının erken teşhisini sağlıyor. Bu oran sayesinde beyinde Alzheimer’ın belirleyici özelliği olan amiloid plaklarının varlığı tespit edilebiliyor. Daha önce bu plaklar yalnızca beyin taramaları veya omurilik sıvısının analiziyle teşhis edilebiliyordu.

FDA’nın internet sitesinde yapılan duyuruda, Alzheimer hastalığının hafıza, düşünme becerileri ve günlük işlevleri zamanla yok eden ilerleyici bir beyin rahatsızlığı olduğu vurgulandı.

Euronews’te yer alan habere göre; yeni testin adı “Lumipulse G pTau217/ß-Amiloid 1-42 Plazma Oranı” olarak açıklandı. Test, 55 yaş ve üzeri hastalarda Alzheimer ile ilişkili amiloid plakların erken tespiti amacıyla geliştirildi.

Uzmanlara göre, bu tür testler sayesinde hastalar hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlara daha erken başlayabilir, bu da hastaların yaşam kalitesinde önemli gelişmelere yol açabilir.

Alzheimer için şu anda FDA tarafından onaylanmış Lecanemab ve Donanemab adlı iki tedavi bulunuyor. Her iki tedavi de amiloid plaklarını hedef alarak hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı amaçlıyor. Ancak, bu ilaçların bilişsel gerilemeyi sadece kısmen yavaşlattığı ve doğrudan bir tedavi sağlamadığı belirtiliyor.

Uzmanlar, bu ilaçların hastalığın erken evrelerinde kullanıldığında daha etkili olabileceğini ve bu nedenle erken teşhisin öneminin arttığını belirtiyor.

Cerrah ve sağlık uzmanı Marty Makary, Alzheimer’ın etkisinin büyük olduğunu vurgulayarak, “Alzheimer çok fazla insanı etkiliyor; meme kanseri ve prostat kanseri toplamından daha fazla” dedi. Ayrıca, 65 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 10’unun Alzheimer hastası olduğunun tahmin edildiğini ve 2050 yılına kadar bu sayının iki katına çıkmasının beklendiğini ifade etti.

Related Posts

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Doç. Dr. Doğan: Tekirdağ’da 200 kene tutunması vakasında bulaşıcı hastalığa rastlamadık

Balık yağını bırakmanız için 1 neden: Bu etki düşündüğünüzden yaygın

Omega-3 yağ asitleri yıllardır sağlıklı yaşamın vazgeçilmezi gibi görülüyordu. Ama yeni bir araştırma bazı ezberleri bozdu: Bu faydalı yağlar, her zaman iltihabı azaltmıyor.

Kız çocukları için büyük tehlike! Ölüm riski en yüksek psikolojik rahatsızlık en çok onları etkiliyor…

Sosyal medya fenomeni Nihal Candan’ın hayatını kaybetmesiyle son günlerde gündeme gelen anoreksiya nervoza hastalığı hakkında bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Şule Arslan, sosyal medyanın da etkisiyle özellikle kız çocuklarının risk altında olduğunu belirtti. Arslan, anoreksiya nervoza hastalarının bazı yemek ritüelleri geliştirdiği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Uzmanlardan ebeveynlere uyarı: Yaz tatilinde çocukların artan ekran süresi kontrol edilmeli

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı açıklaması

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Bu ikili herkesin favorisi! Nar ile tuzdan gelen lezzet patlaması, iyice temizliyor

Son zamanlarda sosyal medyada ve sağlıklı yaşam çevrelerinde sıkça konuşulan bir alışkanlık, kulağa biraz garip gelse de birçok kişinin sürdürdüğü rutinlerden biri haline geldi. Narın tatlı-ekşi aromasıyla tuzun keskin tadı bir araya geldiğinde ortaya çıkan tat hem beğeniliyor hem de vücuda faydalı etkileri olduğu söyleniyor. Peki, nar ve tuz ikilisi neden bu kadar popüler?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir