Bern’den Bağdat’a…

Emir Faysal’ın Irak Kralı Olma Süreci

Şerif Hüseyin’in oğlu Emir Faysal’ın Irak Kralı olarak taç giyme töreni, 23 Ağustos 1921 Salı günü, Bağdat’ta Osmanlıların bir zamanlar kışla ve karargâh olarak kullandığı geniş binanın avlusunda sabah saat tam 06.00’da başlamıştı. Günün diğer vakitlerinde nefes almayı bile imkânsız kılan boğucu sıcak nedeniyle böyle bir saat seçilmişti. 36 yaşındaki Faysal, kendisi için hazırlanan yüksek platformun tam ortasında, tahtının üzerinde oturuyordu. Etrafı da tamamen İngiliz subaylarla ve istihbarat görevlileriyle kuşatılmıştı. Faysal, daha önce hiç gitmediği, görmediği ve hakkında herhangi bir şey bilmediği bir ülkeye “kral” olarak atanıyordu. Gerçi, daha önce “Irak” diye bir ülke de yoktu.

1932’de İngiltere’den bağımsızlığın kazanılmasından birkaç ay sonra, Faysal, “kral” sıfatıyla ilk İngiltere ziyaretini gerçekleştirdi. 20 Haziran 1933 günü Londra’ya ulaşan Faysal ve beraberindeki heyet, Kral V. George ve Kraliçe Mary tarafından kabul edilmelerinin ardından İskoçya’ya geçti. İngiltere’den sonra tıbbî kontroller için İsviçre’nin Bern şehrine giden Faysal, ağustos ayında Irak’ta çıkan bir ayaklanma sebebiyle ülkesine dönmek zorunda kaldı. 2 Eylül’de yeniden Bern’e giden Kral Faysal, şehrin merkezinde ikamet ettiği tarihî Bellevue Palace Hotel’deki odasında 8 Eylül günü geçirdiği kalp krizi sonucu öldü.

Görünürde herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan Kral Faysal’ın ani ölümü şüphe uyandırıcıydı. Dahası, Faysal’la aynı gün, 1913’ten beri Bellevue Palace’ın müdürlüğünü yürüten Fritz Eggimann da hayatını kaybetmişti. Görgü tanıkları, Faysal’ın odasına giren Eggimann’ın kısa süre sonra son nefesini verdiğini anlatıyordu.

Tüm bu dikkat çekici detaylara rağmen otopsi yapılmayan Kral Faysal’ın cenazesi, önce bir İngiliz gemisiyle Hayfâ limanına nakledildi, oradan da Bağdat’a taşındı. Irak halkı, 12 sene önce tamamen yabancı biri olarak gördükleri Faysal’a şimdi büyük bir sempati besliyordu. Bağdat sokakları, öldürüldüğüne inanılan Kral’ı uğurlamaya koşan yüzbinlerce insanla dolmuştu.

Related Posts

Geçici vergi uzatıldı mı? 2025 yılı 1. dönem geçici vergi ne zaman ödenecek?

1. dönem geçici vergi, ticari kazanç sahipleri, serbest meslek erbabı ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, yıl sonunda tüm kazançlarını peşin olarak ödedikleri bir vergi türüdür. Peki, Geçici vergi uzatıldı mı? 2025 yılı 1. dönem geçici vergi ne zaman ödenecek?

Sürücülerin giderek daha fazla tercih ettiği trend lastikler yollarda tehlike saçıyor

Üreticilerin hem arazi hem de yol kullanımına uygun olarak duyurduğu All-Terrain lastikleri test edildi. Sonuçlar hayal kırıklığı yaratıyor; test edilen sekiz modelden hiçbiri önerilmiyor ve bu modellerin artan popülaritesi (özellikle karavanlarda …

Dış ticarette tuhaf denge: Artış var, getiri yok! Mahfi Eğilmez nedenini açıkladı

Eski Hazine Müsteşarı İktisatçı Mahfi Eğilmez Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini sürdürüyor. Eğilmez’in gündeminde bu kez, dış ticaret vardı. İHRACATTA MİKTAR ARTIŞI YAŞANDI Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, kendi adını taşıyan blogunda …

OPEC’ten kritik rapor: Petrol üretimi düşüyor!

Petrol piyasasında üretim düşüşü dikkat çekiyor. Küresel büyüme beklentilerinin de aşağı çekilmesi, enerji sektöründeki kırılganlığı gözler önüne seriyor. OPEC’in son raporu, piyasalarda temkinli bir döneme işaret ediyor.

Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Politik riskler artıyor

Fitch Ratings, yayınladığı son raporunda Türk bankalarının net faiz marjlarında iyileşme olduğunu ancak siyasi belirsizlik ve yüksek TL faiz oranlarının refinansman risklerini artırabileceğini vurguladı. Kredi büyümesinde yavaşlama sürecek, bankacılık sektörü temkinli bir döneme giriyor.

Mevduat faiz oranları son dört ayın zirvesinde: 5 milyon TL’nin getirisi fırladı

Son haftalarda yükselişe geçen mevduat faiz oranları, Merkez Bankası’nın Türk Lirası’na geçişi teşvik edici adımlar atmasıyla dikkat çekiyor. 2025 yılının ilk aylarında düşüş eğiliminde seyreden faizler, Mart ayında alınan yeni kararlarla hızlı bir artış gösterdi. Bugün itibarıyla, TL mevduat faiz oranları son dört ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve bankalar arasındaki rekabet de daha cazip faiz oranlarına zemin hazırladı. 5 milyon TL’nin 6 ay vadeli mevduat faiz getirisi de fırladı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir